ISBN 978-605-81727-0-8

Figen Ayhan ( Bölüm Editörü )

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon  ABD öğretim üyesi

Medicana International Ankara Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1992 tarihinde mezun oldu ve aynı yıl Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı. 1996 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ünvanını aldı. Aynı yıl AÜTF Spor Hekimliği BD ve GATA Spor Hekimliği ABD’da Sporcu sağlığı ve Ortopedik rehabilitasyon konularında uzmanlık sonrası eğitimlerini tamamladı. 1996-2000 yılları arasında S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenimahalle Semt Polikliniğinde uzman doktor olarak çalıştı.

2000 yılında Sağlık Bakanlığı Bursu ile gitmeye hak kazandığı University of Pittsburgh Cancer Institute, Breast Cancer Program, Magee Women’s Hospital, Pittsburgh, PA’da visiting research fellow olarak çalıştı, bu alanda IRB onaylı bir projeyi yürüttü ve tamamladı. 

2001 yılında Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğine başasistan olarak atandı. AÜTF Kardiyoloji ABD’da uzmanlık sonrası kardiyak rehabilitasyon eğitimini tamamladı. 2001-2019 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde onkolojik rehabilitasyon ve lenfödem ünitesinde kurucu, kardiyopulmoner rehabilitasyon ve el rehabilitasyonu ünitelerinde eğitici olarak görevler aldı. Hastanenin ilgili bölüm ve ünitelerinde sistematik olarak kullanılan klinik muayene, değerlendirme, tıbbi dosyalama, onam ve egzersiz formlarının oluşturulmasında aktif rol aldı.

2002 yılında Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Yeterlilik Kurulu belgesini,  2003-2004 yıllarında Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler tezli - uzmanlık belgelerini almaya hak kazandı. 2006 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Doçent ünvanını ve 2008 yılında European Board of Physical and Rehabilitation Medicine üyelik ünvanlarını aldı. 2011 yılında algoloji uzmanı ünvanı almaya hak kazandı, 2014 yılında Uşak Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne Profesör olarak atandı.

İyi derecede ingilizce ve almanca bilen Dr. F. Figen Ayhan bir kız evlat annesidir ve ulusal ve uluslararası kapsamda fiziksel tıp ve rehabilitasyon, romatoloji ve algoloji bilimsel alanlarında 400’den fazla editörlük, yazarlık ve kurs eğiticiliği deneyimi bulunmaktadır. Halen Arch of Rheumatol dergisinde editör yardımcısı ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisinde yayın kurulu üyesidir.